Mitt liv med Bill

Første gang jeg traff Bill Mollison bodde jeg i Israel og arbeidet med miljøprosjekter for Kibbutz bevegelsen. Jeg hadde lest litt om Permakultur, og visste hvem han var, men hadde aldri tatt grunnkurset (PDC) eller satt meg ordentlig inn i det. Miljøgruppen i Kibbutz Bevegelsen tenkte at det ville vært flott å ha ham med på et seminar for miljøaktivister, og arrangerte dette. Vi hadde ham på besøk i Kibbutz landsbyen hvor jeg bodde, som nå, over 20 år senere, er en av de sentrale økolandsbyer i landet. Jeg viste ham rundt og det var klart for meg at han hadde innsikt i miljøideer som langt overskred min på dette tidspunktet. Det var dette treffet som tente Permakultur ilden i meg.

Seminaret var en ren fiasko! Han presenterte Permakultur til de 30 eller 40 som var tilstede, og det gikk jo bra, men de færreste hadde hørt om dette før. Da det kom til spørsmål, ble han spurt: ”Hva kunne være hovedoppgaven for en dedikert miljøaktivist i Israel?”. Han svarte at her var det gått for langt, og det var bare å pakke og dra! Dette var ikke veldig inspirerende for de fleste tilstede, og det tok nokså lang tid å pusse opp Permakultur begrepet.

Men i dag er Permakultur godt etablert i landet, med mange PDC grunnkurs hver år, og også videregående kurs, og flere diplomholdere. Jeg gikk videre på min egen Permakulturvei, tok PDC, og begynte å undervise i Israel og etterpå her i Norge da vi flyttet hit 16 år siden.

Jeg traff Bill bare en gang til, på International Permaculture Convergence i Croatia i 2005. Han hadde egentlig ingen gode minner fra treffet i Israel ti år tidligere. Da han skulle forlate landet, hadde han kranglet med sikkerhetsfolkene, og de sørget for at han mistet flyforbindelsen sin. (Selv om slike sikkerhetsundersøkelser kan være temmelig slitsomme, er det ikke lurt å krangle med de som gjennomfører dem!)