Vi er tidsspeidere ( We are time scouts)


Jeg blir ofte spurt om hva Permakultur er og hvordan den brukes. Det er jo mange definisjoner, noen er saklige og klare men litt kjedelige, andre snappy og kule, men av og til vanskelig å forstå. Jeg har en stor samling, og bruker helst de som passer til den som spør. Hver gang jeg finner en ny en, blir jeg glad, og legger den til de andre for fremtidig bruk.

Nylig leste jeg en ny en fra Bill Mollison, som jeg ble veldig imponert over! Bruker den nå i flere sammenheng, og ser at den virkelig får gjenklang når jeg holder kurs. Det er fint å dele slike gullfunn med andre.

Min opplevelse er at den beste måten å lære om Permakultur er å undervise. Jeg lærer noe nytt i løpet av hvert eneste kurs og seminar! Værsågod, bare bruk den, og se hvordan folk reagerer.

“What are Permaculturalists?

When we design, we are always building for future floods, future fires,

future

droughts, and planting trees a few inches tall that will be future fo

rest giants, throwing

future shadows. Future populations will need future soils and forest resourc

es,

shelter and security. So somebody needs to range ahead in time, scout o

ut the next

century. We are not daydreaming. We are time scouts. Finding places now

for what

will be needed then.”

Bill Mollison,

Travels in Dreams.

På norsk:

”Når vi designer, skaper vi alltid vern mot fremtidige flommer, fremtidige branner, fremtidige tørkeperioder. Vi planter små spirer av trær som i fremtiden vil bli giganter i skogen og kaste fremtidige skygger. Fremtidens menneskehet vil trenge fremtidige jord og skogressurser, og trygghet. Så noen behøver å dra inn i fremtiden og speide inn i det neste århundret. Vi dagdrømmer ikke – vi er tidsspeidere. Vi finner steder nå som det vil bli bruk for da.”

Sitatet tatt fra boken Reiser i Drømmer av Bill Mollison.
Oversatt av Jeanette Jacobsen

I 2018 underviser jeg gjennom tre grunnkurs i Permakultur, det såkalte Permaculture Design Course (PDC) som er en av Bill Mollisons største oppfinnelser. Et kurs som tar for seg mye av det grunnleggende som vi trenger for å bygge regenerative fellesskap. Selve kurset er også en minneverdig opplevelse av fellesskap, som vi skaper sammen i løpet av de 12 dagene vi er sammen. Mange bruker senere dert de har lært på kurset for å designe sin egen regenerativ og bærekraftig livsstil. Ta gjerne en titt på tidligere studenters Designoppgaver på min nettside Permakulturisten.com.

Bli en tidsspeider du også !

Med hilsen, Jan